Saturday, February 23, 2013

Final Project/Dissertation-QSM 664


Assalamualaikum...

Sesungguhnya,Memang aku bersyukur dapat belajar kat UiTM ni dalam course yang agak aku suka jugak..Perhaps...heh! 
BACHELOR OF QUANTITY SURVEYING (Hons)

In Sha ALLAH..semester 6 ni sem last aku kat UiTM Seri Iskandar bg peringkat bachelor ni..
Doakan aku Habis On Time ya..dengan result yg cemerlang..aamiiin..

So,sekarang ni..tengah stress (tak lah) dengan final project a.k.a thesis aku ni..takut... 6 Credit Hours habaq ang!!
Banyak tu...kemon mijah...!!! (tengah menangis nieh)

Kepada Supervisor saya..PM Fisal...bagilah saya good mark eh..eh...eh...heeee :)

Tapi BI aku hancur,So,kalau korang baik hati..tolong la aku betulkan grammar thesis aku ni eh..pleaseee..if awak baik hati..ADD la FB kite yg tak pandai BI ni..... :)

Current progress - Proses distribute questionnaire yang tak start2 lagi tu..(menangis lagi)


Tata,Cherio..
Doakan Kejayaan aku eh kawan-kawan.. :)
p/s : Kau pasti kau suka course kau sekarang Gadis Specky??
Suka..suka..suka..If Kurang Suka pun,kena try suka jgk k..chill!!Juz Enjoy!



Friday, February 22, 2013

Hamizah Bokhari

Assalamulaikum.. :)

Terajin lagi nk update blog..hehe
Straight to the point ja yaaa..
Nah!!nickname yg member2,family,pakcikmakcik,spupus panggil aku.. :)


Haaa..ada lagi yg tertinggal..member2 u aku suke panggil..=_='
KAK JAH,NEK JAH,CIK MEIJAH...hehhhh!!
Tapi aku x kesah pongggg..korg pon ade panggilan masing2 kan..haha
Tapi...seriussss RINDU nickname MAMI & AMIE tu...(kwn2 sekolah slu  pgl..skrg ni xde da yg pgl gitu..bile reunion dgn kwn2 sekolah...baru t'dgr balik..hehe :)
Doodles tu bukan aku lukis eh..korg ley tgk page ni..cute2 doodles die..CcicutedollyliciousStudio (Check it out yaww)

Ok,tata ,cherio..
P/s : Kalau letak nickname "SYG" boleh???ceiittt,bleh blah.. :p




Sunday, February 17, 2013

Melaka-The Historical Place,Malaysia


Assalamualaikum...
Heeww..terasa rajin plak nk update blog yg kusam n pudar ni...
Korang g mane cuti sem ni??over the sea?over the river??over the "parit"?hahaha
Em..aku setakat jalan-jalan dalam Malaysia je.. :) Melaka destinasi yang dituju... :)

OK what..asalkan dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan kan..tak kisah la holiday kat oversea ke,dlm negara sendiri ke kan...^_^
Melaka-11/3-2013-12/3/2013

Actually,Da banyak kali g Melaka ni... hehe.. Kali ni..pergi pun tak dirancang..men redah jew & berpadukan GPS je..hehe..
So,setakat A-famosa,kereta lembu,Zoo Melaka,Stadhuys,Perigi Hang Tuah tu sume kitorang juz lalu jew...xde la nak melawat sakan..coz da pernah pegi pun kan..same jew..hehe

So,Untuk holiday kali ni..apa yang kitorang buat??hehe
First,Kitorang g Naik Menara Taming Sari tu..tgk2 bandar melaka dari atas udara gitu..xde la tinggi mane..tapi time kitorang g tu..peehhh..beratur bukan men panjang..lame dowhh tunggu..Cuti hari raya Cina kan..paham2 la..Byk sangat pelancong yang datang whether from oversea & local.. :)
Tiket die untuk dewasa RM15,Kanak-kanak RM10.. :)




Menara Taming Sari


So,ini lah pemandangan Bandar Melaka dari atas Menara Taming Sari..
Kalau korang nak taw..Menara ni akan naik sampai ke puncak sedikit demi sedikit slowly..dan akan pusing 360 darjah..

The Bokhari's Family.. hehe..inilah Family Gadis Specky.. :)

Then,kitorang g naik Melaka Cruise..sementara tunggu ayah beli tiket kitorng lepak2 ,tangkap2 gambar kt kawasan sekitar tu..yela..Melaka tu kan bandar yang cantek..hehe..so ,tak lepas peluang untuk bergambar sakan..hehe

Beca memang tak asing lagi dgn negeri Melaka ni..Utk naik Beca ni, harga die utk 2 orang RM25,pakcik2,abg2 beca ni akan bw korang jalan-jalan sekitar bandar melaka ni.. :)

Harga tiket utk nek cruise ni Dewasa RM 15 tak silap..kanak-kanak RM 5/10..tak ingat..hehe.. Nak nek ni pun terpaksa tunggu lama..tapi takdela selama mcm nak nek Menara Taming Sari tu kan..heh!


Perjalanan menaiki cruise ni tak lama pun..lebih kurang 45 minit jew...dalam 3km cmtu...
SO,sepanjang perjalanan ni..kite boleh tgk bangunan2 kat persisiran sungai melaka ni..kebanyakan bangunan sumenye Old School gitu..yela..Bangunan2 ni sume mestila di conserve agar dapat mengekalkn ciri2 sejarah yang ada..Bangunan2 ni kebanyakan da di renovate n decorated dengan cantik untuk menghadap sungai sebagai tarikan para pelancong.. Sepanjang perjalanan ni kite ley tgk rumah2 kampung melaka yg masih mengekalkan ciri-ciri kemalayuan asli melaka..yg comel2 sumenye.. hehe kite gak bleh tgk masjid pertama yang dibina di Melaka,Kalau kite tgk masjid tu x cm masjid pun..sebab xde kubah besar2 macam masjid len..

Then,Waktu malam kitorang singgah kat Dataran Melaka,Mahkota Parade,kat sini terdapat banyak butik-butik pakaian terkenal..Ada Levi's,Guess,n macam2 la lagi..
Atas padang,Bawah shopping complex.. :)

Mahkota Parade,Melaka

Untuk makan-makan lak..cm korang maklum  la..Melaka ni kan terkenal dengan masakan asam pedas...
SO,mmg kitrong kat sane makan asam pedas je la..kat mana-mana ada asam pedas...sedappp woooooo marvellous!! macam2 jenis ikan,ayam n udang pun dimasak asam pedas..
Tapi.....so poor....  :'( kitorang tak snap lauk2 yg kitorng makan la...Lapar sgt...sampai x sempat nk snap2 gambr time ktorang makan..hehe tambah nasi 3x..gemok..gemok..gemok..hahahah

Then,Balik ke homestay tempat kami menginap.
Untuk pengetahuan korang semua,percutian aku n family ni mmg x dirancang..hehhe..so,mmg x booking mane2 hotel sebelum g tu..da la time cuti raya cina.. nampak x gamble nye kami di situ???hehe ..Tapi..nasib kami baik..kami dapat sewe homestay yg sngat selesa..n dekat dengan bandar..bandar Hilir tu la.. :)so,nak jalan-jalan pun senang.. :)
Tempat makan pun dekat..homestay tepi jalan besar je..Kitorng yang ber 6 ni je..sgt selesa la dok umah sebesar tu..Ade 3 bilik n dilengkapi air-cond sumenye..sepatutnya,,muat utk 25 orang..tp kitorg ni juz 6 orang je..hehe..sewa die pun murah..RM 200/malam utk sebijik umah yg dilengkapi semua fasiliti..macam dok umah je kitorng rase..hehe So,utk korang yang memiliki keluarga yg besar tu ley la sewa kat sini..SYAHEERAH HOMESTAY,MELAKA 
Tuan rumah die pun baik..sampai di AYER KEROH,bende 1st kitorang wat ialah cari tempat tidur!!!hehe..tros col mna2 hotel n homestay..n kitorg pilih syaheerah homestay ni..Tuan rumah siap pick up kitorg lagi..maklum la..mane taw jln2 kat melaka ni kan.. :')

Ni la homestay  die.. :)

Keesokan hari,kitorang singgah di pantai Tanjung Bidara. Pada pendapat aku,Teluk Batik lagi best kot dari tg,bidara ni..pantai ni kecik je..xde ape pun..So,kitrg juz lepak jap kat sini,sambil menikmati angin bayu laut..hehe 


Dalam perjalanan balik ke rumah..aku n family singgah sebentar di Sekinchan Resort,Selangor.. :)


Kat Sekinchan ni jugak,korang leh naik menara tinjau ni dengan bayaran RM1 je..aku and adik2 aku pun naik menara ni jugak..sesaje...angin kuat weyhhhh!!yela tepi pantai kan..untuk pengetahuan korang,kat sini jugk disediakan restoran ikan bakar yang best n chalet utk korang menginap.Kat sini gak,korang ley bagi makan kat ikan-ikan yang ada kat kolam yang disediakan tu..aku n family pun tgedik2 bagi ikan makan..haha


Ikan bekerumun weyhhh habaq ang!
Pastu,da abis bg ikan makan,balik umah la weyhhh..tunggu apa lagi kan..hehe
penat..tapi gembira.. :) <---hekhekhek..kau ingat buat penulisan bm?? "Penat tapi Gembira"..cliche..

ok la..aku rase setakat ni je la coretan yg dapat aku wat utk korang yg bace blog aku ni.. tu pun kalau ade yg nak bace la kan..yela..blog kusam n pudar kan..haha xpe..aku x mengharap ada org baca blog yg low profile cmni..hewhewhewhew..

Eh,wait..wait..wait!!
Nah!!amik setempek!! haha
jarang aku nk letak gambr aku kat blog ni..


tata..cherio..dari Gadis Specky yang tak comel.. :)




Thursday, February 14, 2013

SYUKUR-ALHAMDULILLAH


Assalamulaikum...
Hari ni result student2 degree-Bachelor of Quantity Surveying,UiTM Seri Iskandar keluar..

Untuk aku yang da semester 5 ni...

ALHAMDULILLAH
Dapat result ok... :)

Tapi,sem depan kena struggle lagi...kemon mijah!!!


ALHAMDULILLAH..syukur tak terhingga... :')
THANX ALLAH..

Ya ALLAH permudahkan lah perjalanan aku sepanjang aku menuntut ilmu ni..agar mencapai kejayaan yg dikehandaki..Semoga aku dapat menghabiskan pengajian degree ku tepat pada masanya dengan keputusan yang cemerlang..Aamiinn..
Kau kena berusaha lebih lagi Hamizah utk sem depan...capai impian kau tu..In shaa ALLAH..kau boleh!!! :)
p/s : Thesis tu buat elok2 k.. :)

Tata,Cherio..